Tarta z batatami
Tarta trochę na słodko,polecam na zimno lub cieplo.
Ciasto:
Masa batatowa:
Kruche ciasto ugniatamy i odstawiamy do lodówki na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy masę. Bataty myjemy (nie obieramy) gotujemy około 40min aż zmiękną. Po wystygnięciu obieramy i blendujemy z mlekiem, maslem i wszystkimi przyprawami oraz cukrem (jesli dla kogos jest mało slodka można dodać wiecej cukru).Jajka roztrzepujemy i mieszamy z masą -powinna miec konsystencję rzadkiego budyniu.
Ciasto podpiekamy 15 min w temperaturze 190 stopni.Po tym czasie wylewamy masę i pieczemy kolejne 40min.
Smacznego!
Ciasto:
- 150g masła
- 300g mąki
- Szczypta soli
- 3łyżki zimnej wody
Masa batatowa:
- 800g batatow
- 500g mleka 3.2%
- Łyżka masla
- Pół szklanki cukru-lub według preferencji
- 3 jajka
- Skórka z pomarańczy i cytryny
- Olejek waniliowy
- Gałka muszkatołowa
- Pół łyżeczki soli
Kruche ciasto ugniatamy i odstawiamy do lodówki na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy masę. Bataty myjemy (nie obieramy) gotujemy około 40min aż zmiękną. Po wystygnięciu obieramy i blendujemy z mlekiem, maslem i wszystkimi przyprawami oraz cukrem (jesli dla kogos jest mało slodka można dodać wiecej cukru).Jajka roztrzepujemy i mieszamy z masą -powinna miec konsystencję rzadkiego budyniu.
Ciasto podpiekamy 15 min w temperaturze 190 stopni.Po tym czasie wylewamy masę i pieczemy kolejne 40min.
Smacznego!
Wygląda niesamowicie ;)
OdpowiedzUsuńChyba mamy podobne upodobania kulinarne. Wygląda serio mega ;)
OdpowiedzUsuń