Tarta z batatami

Tarta trochę na słodko,polecam na zimno lub cieplo.

Ciasto:

  • 150g masła
  • 300g mąki
  • Szczypta soli
  • 3łyżki zimnej wody

Masa batatowa:
  • 800g batatow
  • 500g mleka 3.2%
  • Łyżka masla
  • Pół szklanki cukru-lub według preferencji
  • 3 jajka
  • Skórka z pomarańczy i cytryny
  • Olejek waniliowy
  • Gałka muszkatołowa
  • Pół łyżeczki soli

Kruche ciasto ugniatamy i odstawiamy do lodówki na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy masę. Bataty myjemy (nie obieramy) gotujemy około 40min aż zmiękną. Po wystygnięciu obieramy i blendujemy z mlekiem, maslem i wszystkimi przyprawami oraz cukrem (jesli dla kogos jest mało slodka można dodać wiecej cukru).Jajka roztrzepujemy i mieszamy z masą -powinna miec konsystencję rzadkiego budyniu.

Ciasto podpiekamy 15 min w temperaturze 190 stopni.Po tym czasie wylewamy masę i pieczemy kolejne 40min.


Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty