Naleśniki z soczewicą


Ciasto(na około 4 naleśniki)

  • szklanka mąki
  • jajko
  • ok. 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • ćwiartka szklanki mleka
  • szczypta soli
  • mała łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżka oliwy
Farsz:

  • szklanka soczewicy
  • cebula
  • 10dkg pieczarek
  • sól
  • pieprz i pieprz ziołowy
  • pół kostki rosołowej warzywnej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • czosnek
  • natka pietruszki

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy. Ciasto powinno być rzadkie. Odstawiamy na 10 min.
Pieczarki myjemy , kroimy w plasterki i smażymy na oliwie aż ściemnieją.Soczewice gotujemy na kostce w 2 szklankach wody, dodajemy pół łyżeczki soli. Kiedy soczewica będzie miękka i wchłonie całą wodę dodajemy ją do pieczarek, doprawiamy i mieszamy.
Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z oliwą. Nakładamy farsz na naleśniki i zwijamy.



Komentarze

Popularne posty