Naleśniki z soczewicą
Ciasto(na około 4 naleśniki)
Ciasto(na około 4 naleśniki)
- szklanka mąki
- jajko
- ok. 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- ćwiartka szklanki mleka
- szczypta soli
- mała łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżka oliwy
Farsz:
- szklanka soczewicy
- cebula
- 10dkg pieczarek
- sól
- pieprz i pieprz ziołowy
- pół kostki rosołowej warzywnej
- szczypta gałki muszkatołowej
- czosnek
- natka pietruszki
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy. Ciasto powinno być rzadkie. Odstawiamy na 10 min.
Pieczarki myjemy , kroimy w plasterki i smażymy na oliwie aż ściemnieją.Soczewice gotujemy na kostce w 2 szklankach wody, dodajemy pół łyżeczki soli. Kiedy soczewica będzie miękka i wchłonie całą wodę dodajemy ją do pieczarek, doprawiamy i mieszamy.
Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z oliwą. Nakładamy farsz na naleśniki i zwijamy.
Komentarze
Prześlij komentarz