Impreza - zestaw dań
Pieczarki- przekąska (wg. M.Gessler)
1/2 kg małych pieczarek
ok.1/5 szklanki oliwy z oliwek
ok.1/5 szklanki octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka wody
sól, pieprz
Pieczarki myjemy i odkrawamy końce nóżek. Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy grzyby w całości i smażymy 5 minut. Solimy, dodajemy zmiażdżony czosnek i smażymy ok. minutę. Dodajemy brązowy cukier, ocet, wodę. Gotujemy 5 minut, aż zmniejszy się objętość płynu (o 1/3) i doprawiamy pieprzem.
Sałatka z rzodkiewek i kopru włoskiego (wg.KuchniaTV)
rzodkiew
koper włoski
oliwa z oliwek
sok z cytryny
Rzodkiewkę umyj, osusz i cienko pokrój. Z kopru włoskiego odetnij zielona część i odłóż ją na bok, usuń korzonek i zewnętrzne twarde liście, całość przekrój na pół i potnij na jak najcieńsze paski w kierunku od korzenia do liści. Tak przygotowane warzywa przełóż do miski, zalej zimną wodą i wrzuć kilka kostek lodu, ten zabieg sprawi, że warzywa staną się bardziej chrupiące. Po 15 minutach odcedź je i osusz, polej sosem zrobionym z oliwy z oliwek i cytryny.
Batony mars smażone na głębokim oleju (wg KuchniaTV)
1 szklanki mąki
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
350 ml wody sodowej lub zwykłej wody
4 batony Mars, zamrożone
olej
Mąkę, skrobie, sól, proszek i wodę mieszamy w miseczce. Będzie troche przypominało ciasto na naleśniki. Batony najlepiej pokroić na 4 cześci zanurzać w ciescie i wrzucić na rozgrzany głęboki olej.Smażymy aż kuleczki będą złote.
1/2 kg małych pieczarek
ok.1/5 szklanki oliwy z oliwek
ok.1/5 szklanki octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka wody
sól, pieprz
Pieczarki myjemy i odkrawamy końce nóżek. Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy grzyby w całości i smażymy 5 minut. Solimy, dodajemy zmiażdżony czosnek i smażymy ok. minutę. Dodajemy brązowy cukier, ocet, wodę. Gotujemy 5 minut, aż zmniejszy się objętość płynu (o 1/3) i doprawiamy pieprzem.
Sałatka z rzodkiewek i kopru włoskiego (wg.KuchniaTV)
rzodkiew
koper włoski
oliwa z oliwek
sok z cytryny
Rzodkiewkę umyj, osusz i cienko pokrój. Z kopru włoskiego odetnij zielona część i odłóż ją na bok, usuń korzonek i zewnętrzne twarde liście, całość przekrój na pół i potnij na jak najcieńsze paski w kierunku od korzenia do liści. Tak przygotowane warzywa przełóż do miski, zalej zimną wodą i wrzuć kilka kostek lodu, ten zabieg sprawi, że warzywa staną się bardziej chrupiące. Po 15 minutach odcedź je i osusz, polej sosem zrobionym z oliwy z oliwek i cytryny.
Batony mars smażone na głębokim oleju (wg KuchniaTV)
1 szklanki mąki
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
350 ml wody sodowej lub zwykłej wody
4 batony Mars, zamrożone
olej
Mąkę, skrobie, sól, proszek i wodę mieszamy w miseczce. Będzie troche przypominało ciasto na naleśniki. Batony najlepiej pokroić na 4 cześci zanurzać w ciescie i wrzucić na rozgrzany głęboki olej.Smażymy aż kuleczki będą złote.
Wszystko było pyszne ale pieczarki przypadły mi szczególnie do gustu :)
OdpowiedzUsuń