Waniliowe ciasteczka
Przepis na proste i kruche ciasteczka waniliowe.
W okresie Swiat mozna je ladnie udekorowac i pokolorowac lukrem, przyprawami (ja uzylam kardamonu, galki muszkatolowej, ziela angielakiego i kakao) lub dowolnymi dekoracjami.
Potrzebujemy:
Masło ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gadką masę. Przesiewam makę z budyniem i powoli dodaje do masła nadal miksując. Na końcu dodaje łyzeczke ekstraktu i mleko.
W okresie Swiat mozna je ladnie udekorowac i pokolorowac lukrem, przyprawami (ja uzylam kardamonu, galki muszkatolowej, ziela angielakiego i kakao) lub dowolnymi dekoracjami.
Potrzebujemy:
- 250g masla
- 100 g cukru pudru
- 260 g maki
- 1 cukier waniliowy
- Budyn waniliowy
- Ekstrakt z wanilii Bourbon
- Łyzka mleka
Masło ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gadką masę. Przesiewam makę z budyniem i powoli dodaje do masła nadal miksując. Na końcu dodaje łyzeczke ekstraktu i mleko.
Z masy formuje małe kuleczki i układam je na blasze wyłożonej papierem. Przygniatam je delikatnie. Piekę 15 min w 175 st C.
Komentarze
Prześlij komentarz