Leczo

Za oknem -15 stponi C. Niedzielne popoludnie i ochota na coś ciepłego i wyrazistego napływa sama. Zabieram się więc szybko do przygotowania rozgrzewającego leczo, którego kolory przyblizaja chociaz troche słoneczne lato. Oto składniki na 3 porcje:

  • 3 papryki (np. 2 czerwone i jedna żółta)
  • 2 cebule
  • 2 małe kiełbaski ( ja użyłam podsuszanych)
  • słoik pomidorów (dla leniwych od razu pokrojonych w kostkę)
  • mała puszka mieszanki kukurydzy i fasolki
  • oliwa
  • ocet vinegre czosnkowy
  • pieprz, sól, czosnek i cukier

Na patelni rogrzewam oliwe, dodaje pokrojoną cebulkę, nastepnie kiełbase i czekam aż się podsmażą. Kroje papryki w kostki i dodaje do cebuli oraz kiełbasy. Po ok 5 min wlewam pomidrowy wraz z całą zaprawą. Dodaje kukurydzę z fasolką,troche czosnku, sole, pieprze, posypuje łyżeczką cukru i polewam łyżką vinegre. Wszystko gotuje na małym ogniu ok. 20 min.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty