Leczo
Za oknem -15 stponi C. Niedzielne popoludnie i ochota na coś ciepłego i wyrazistego napływa sama. Zabieram się więc szybko do przygotowania rozgrzewającego leczo, którego kolory przyblizaja chociaz troche słoneczne lato. Oto składniki na 3 porcje:
Na patelni rogrzewam oliwe, dodaje pokrojoną cebulkę, nastepnie kiełbase i czekam aż się podsmażą. Kroje papryki w kostki i dodaje do cebuli oraz kiełbasy. Po ok 5 min wlewam pomidrowy wraz z całą zaprawą. Dodaje kukurydzę z fasolką,troche czosnku, sole, pieprze, posypuje łyżeczką cukru i polewam łyżką vinegre. Wszystko gotuje na małym ogniu ok. 20 min.
- 3 papryki (np. 2 czerwone i jedna żółta)
- 2 cebule
- 2 małe kiełbaski ( ja użyłam podsuszanych)
- słoik pomidorów (dla leniwych od razu pokrojonych w kostkę)
- mała puszka mieszanki kukurydzy i fasolki
- oliwa
- ocet vinegre czosnkowy
- pieprz, sól, czosnek i cukier
Na patelni rogrzewam oliwe, dodaje pokrojoną cebulkę, nastepnie kiełbase i czekam aż się podsmażą. Kroje papryki w kostki i dodaje do cebuli oraz kiełbasy. Po ok 5 min wlewam pomidrowy wraz z całą zaprawą. Dodaje kukurydzę z fasolką,troche czosnku, sole, pieprze, posypuje łyżeczką cukru i polewam łyżką vinegre. Wszystko gotuje na małym ogniu ok. 20 min.
Brzmi świetnie na chłodna niedzielę w zaciszu domowym ;)
OdpowiedzUsuń