Ciasto marchewkowe

Szukając przepisu na ciasto marchewkowe znalazłam wśród wielu różnych jeden, który wydawał się najmniej skomplikowany, a w prostocie tkwi przecież siła gotowania.

Składniki:

  • 2 szklanki drobno startej marchwi (jest to około 6 marchwi)
  • 2 szklanki mąki (tortowej),
  • 2 szklanki cukru,
  • 4 całe jaja,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1/2 szklanki utartych orzechów,
  • 1/2 łyżki cynamonu,
  • 2 łyżki sody
  • garść rodzynek i żurawiny


Marchewkę należy zetrzeć na tarce z małymi otworami, nie odciskać soku. Wszystkie składniki wrzucam do jednego naczynia i mieszam do połączenia. Konsystencja ciasta powinna być mniej więcej taka jak na placki ziemniaczane. Tortownicę należy wysmarować masłem, wysypać tartą bułką i wlać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 - 200 stopni. Piec około godziny. Po ostygnięciu można polać ciasto polewą błyskawiczną z białej czekolady.


Komentarze

Popularne posty