Ciasto marchewkowe
Szukając przepisu na ciasto marchewkowe znalazłam wśród wielu różnych jeden, który wydawał się najmniej skomplikowany, a w prostocie tkwi przecież siła gotowania.
Składniki:
Marchewkę należy zetrzeć na tarce z małymi otworami, nie odciskać soku. Wszystkie składniki wrzucam do jednego naczynia i mieszam do połączenia. Konsystencja ciasta powinna być mniej więcej taka jak na placki ziemniaczane. Tortownicę należy wysmarować masłem, wysypać tartą bułką i wlać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 - 200 stopni. Piec około godziny. Po ostygnięciu można polać ciasto polewą błyskawiczną z białej czekolady.
- 2 szklanki drobno startej marchwi (jest to około 6 marchwi)
- 2 szklanki mąki (tortowej),
- 2 szklanki cukru,
- 4 całe jaja,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/2 szklanki utartych orzechów,
- 1/2 łyżki cynamonu,
- 2 łyżki sody
- garść rodzynek i żurawiny
Marchewkę należy zetrzeć na tarce z małymi otworami, nie odciskać soku. Wszystkie składniki wrzucam do jednego naczynia i mieszam do połączenia. Konsystencja ciasta powinna być mniej więcej taka jak na placki ziemniaczane. Tortownicę należy wysmarować masłem, wysypać tartą bułką i wlać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 - 200 stopni. Piec około godziny. Po ostygnięciu można polać ciasto polewą błyskawiczną z białej czekolady.
Komentarze
Prześlij komentarz