Krem z dyni


  • 1 kg dyni
  • 1 cebula
  • zabek czosnku
  • kostka bulionu warzywnego
  • 2 lyzeczki suszonego rozmarynu
  • pieprz cayenne i pieprz czarny
  • 0,5 lyzeczki sproszkowanej papryki ostrej
  • 0,5 lyzeczki imbiru
  • 0,5 lyzeczki galki muszkatolowej
  • sol
  • pol szklanki mleka
  • oliwa
  • 2 lyzki malsa
  • grzanki czosnkowe
Cebule i czosnek podsmazamy na oliwie.Dodajemy rozmaryn, papryke, imbir i galke. Dynie obieramy ze skorki, kroimy w duza kostke i dodajemu do cebuli; smazymy wszystko 5 min. Nastepnie wlewamy bulion, dodajemy pieprz,sol do smaku oraz maslo.Dolewamy mleko i gotujemy 30 min pod przykryciem.
Na koniec zupe miksujemy blenderem i podajemy z grzankami.




Komentarze

Popularne posty