Moj plackowy debiut!:-)
Zamiast śliwek można użyć jakichkolwiek innych- najlepiej świeżych owoców.
Oto składniki:
- 250g mąki
- 80g cukru pudru
- 125g masła
- 1 łyżka śmietany
- 2 żółtka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 dużych śliwek
- 3 białka
- 3 łyżki cukru pudru
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
Mąkę zmiksować z cukrem pudrem, masłem, śmietaną, żółtkami i proszkiem Wyłożyć ciastem kwadratową blaszkę. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, lekko docisnąć. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiekać ok. 20 minut, do lekkiego zezłocenia ciasta. Białka ubić z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną, szczyptą cynamonu. i soli. Ciasto wyciągnąć z piekarnika, pokryć pianą i wstawić z powrotem. Zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i podpiekać, aż wierzch bezy będzie złoty i chrupiący, ok. 35 minut.
W końcu powrót Pani Natali :)
OdpowiedzUsuńWitam ponownie :)
OdpowiedzUsuń