Tarta cytrynowa
Do tarty osobno przygotowujemy spód ciasta i masę cytrynową.
Składniki na ciasto:
Składniki na masę cytrynową:
Wszystkie składniki miksujemy i wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 C.
Można posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 170 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- 2 łyżki soku z cytryny
Składniki na masę cytrynową:
- 6 jajek
- 100 g drobnego cukru
- 230 ml śmietany kremówki 36%
- 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- otarta skórka z 2 cytryn
- 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Wszystkie składniki miksujemy i wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 C.
Można posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz