Tarta cytrynowa

Do tarty osobno przygotowujemy spód ciasta i masę cytrynową.
 

Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 170 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki soku z cytryny
Zagniatamy kruche ciasto i wkładamy na 30 min do lodówki. Blaszkę do traty smarujemy masłem, posypujemy mąką i nakładamy ciasto. Nakłuwamy widelcem i wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200C.

Składniki na masę cytrynową:

  • 6 jajek
  • 100 g drobnego cukru
  • 230 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Wszystkie składniki miksujemy i wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 C.

Można posypać po wierzchu cukrem pudrem.





Komentarze

Popularne posty