Zupa krem z pieczonej pietruszki i czarnuszka

Składniki na zupe:
  • 3 pietruszki (dosyć duże)
  • 2 ziemniaki
  • pół selera
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • czarnuszka

Pietruszke i ziemniaki pokrojone w wieksze kawałki układamy na blasze i polewamy oliwa (można podpiec też czosnek - ma wtedy lepszy smak). Pieczemy 15 min w 200 st.C.
Do garnka z osolona woda wrzucamy pokrojony seler i upieczona warzywa, doprawiamy i gotujemy na malym ogniu około 40 min,

Gdy zupa przestygnie miksujemy blenderem.



Komentarze

  1. Wygląda wybornie. Widzę, że jest użytek z piekarnika :) Ja na dzisiaj też coś szykuję jak się wyrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty