Zupa krem z pieczonej pietruszki i czarnuszka
Składniki na zupe:
Pietruszke i ziemniaki pokrojone w wieksze kawałki układamy na blasze i polewamy oliwa (można podpiec też czosnek - ma wtedy lepszy smak). Pieczemy 15 min w 200 st.C.
Do garnka z osolona woda wrzucamy pokrojony seler i upieczona warzywa, doprawiamy i gotujemy na malym ogniu około 40 min,
Gdy zupa przestygnie miksujemy blenderem.
- 3 pietruszki (dosyć duże)
- 2 ziemniaki
- pół selera
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- czarnuszka
Pietruszke i ziemniaki pokrojone w wieksze kawałki układamy na blasze i polewamy oliwa (można podpiec też czosnek - ma wtedy lepszy smak). Pieczemy 15 min w 200 st.C.
Do garnka z osolona woda wrzucamy pokrojony seler i upieczona warzywa, doprawiamy i gotujemy na malym ogniu około 40 min,
Gdy zupa przestygnie miksujemy blenderem.
Wygląda wybornie. Widzę, że jest użytek z piekarnika :) Ja na dzisiaj też coś szykuję jak się wyrobię :)
OdpowiedzUsuń