Tarta porowo-pieczarkowa
Ciasto:
250g mąki
75g masła
3 łyżki śmietany
Szczypta soli
Około 3 łyżki wody
Farsz:
5 porów
400g pieczarek
Cebula
Pół szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka octu jabłkowego
Sól
Pieprz
Olej kokosowy
Masa jajeczna na wierzch:
2 jajka
3łyżki śmietany
Sól
Pieprz
Zagniatamy kruche ciasto i odstawiamy do lodówki na około pół godziny.
Na oleju podsmażamy cebulkę,pieczarki i pory.Doprawiamy i podlewamy winem i octem.Farsz nie powinien być rzadki żeby nie wchlonał się w ciasto.
Ciasto nakładamy na forme do tarty i podpiekamy 15min w piekarniku w 180 stopniach.Następnie nakładamy farsz i pieczemy w temperaturze 195 stop. Po 15 min wylewamy masę jajeczno-smietanowa i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 15min.
Polecam też jako zimna przekaske:)
250g mąki
75g masła
3 łyżki śmietany
Szczypta soli
Około 3 łyżki wody
Farsz:
5 porów
400g pieczarek
Cebula
Pół szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka octu jabłkowego
Sól
Pieprz
Olej kokosowy
Masa jajeczna na wierzch:
2 jajka
3łyżki śmietany
Sól
Pieprz
Zagniatamy kruche ciasto i odstawiamy do lodówki na około pół godziny.
Na oleju podsmażamy cebulkę,pieczarki i pory.Doprawiamy i podlewamy winem i octem.Farsz nie powinien być rzadki żeby nie wchlonał się w ciasto.
Ciasto nakładamy na forme do tarty i podpiekamy 15min w piekarniku w 180 stopniach.Następnie nakładamy farsz i pieczemy w temperaturze 195 stop. Po 15 min wylewamy masę jajeczno-smietanowa i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 15min.
Polecam też jako zimna przekaske:)
Komentarze
Prześlij komentarz